Gaasvlieg

Gaasvlieg

bron foto: Flickr

De gaasvlieg in het dierenrijk

[table id=33 /]

Voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Stephens in 1836

1. Gaasvlieg algemeen

Hoewel gaasvliegen een grote gelijkenis hebben met vliegen, behoren ze in het dierenrijk niet tot de vliegen maar tot een onderorde, nl. die van de netvleugeligen.

2. Schade/overlast veroorzaakt door de gaasvlieg

Gaasvliegen richten geen schade aan. De larven van de gaasvlieg zijn zelfs nuttig vanwege het verorberen van grote aantallen larven van o.a. bladluizen, witte vlieg enz. Wat misschien ‘overlast’ is te noemen, is dat ze m.n. gedurende de winter in woningen regelmatig in worden aangetroffen.

3. Uiterlijke kenmerken

De meest voorkomende gaasvliegen die we vaak aantreffen is de groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea)Volwassen gaasvliegen zijn ongeveer 2,5 – 3 cm groot. Ze zijn geelgroen van kleur en hebben goudkleurige ogen. De vleugels zijn transparant en voorzien van fijne adering. De vleugels staan als een soort dakje over het achterlijf. 

4. Leefwijze en ontwikkeling

Groene gaasvliegen leven in het open veld. Ze leven hoofdzakelijk ‘s avonds en ‘s nachts. Gaasvliegen kennen een volledige gedaanteverwisseling. Dit betekent dat zij zich als volgt ontwikkelen: ei – larve – pop – imago. Vrouwtjes leggen enkele honderden (300-500) eitjes die worden afgezet op bladeren. Om de eitjes te beschermen tegen predatoren, worden deze op een soort steeltje aan het blad bevestigd. Uit de eitjes komen larven die enkele keren vervellen om te kunnen groeien tot ze in een popstadium komen. Uit de pop komen de volwassen gaasvliegen tevoorschijn. De totale ontwikkeling duurt 1-2 maanden, afhankelijk van de temperatuur.

 

larve gaasvlieg

bron foto: commons wikipedia

5. voedsel

Volwassen gaasvliegen leven van nectar en stuifmeel. De larven voeden zich met larven van ondermeer bladluizen, witte vlieg enz.

6. Verspreiding

De groene gaasvlieg komt verspreid over geheel Nederland en België voor. In de zomer leven ze in het veld. In het najaar gaan ze op zoek naar een beschutte plaats om te overwinteren. Deze vinden ze in bossen of struiken en in klimop. Regelmatig worden ze tijdens de winter ook in woningen aangetroffen. 

7. Bestrijding

Het komt niet tot nauwelijks voor dat groene gaasvliegen moeten worden bestreden. Wanneer men in gebouwen toch hinder ondervindt, kan men een raam open zetten om ze naar buiten te laten of ze met een stofzuiger opzuigen.

8. Verspreiding ziekten

Het is niet bekend dat groene gaasvliegen ziekten kunnen overbrengen of verspreiden.

9. Net te verwarren met:

Lieveheersbeestje vertonen hetzelfde overwinteringsgedrag als gaasvliegen. Meer informatie hierover leest u elders op deze website