Vliegen die overwinteren
Het najaar is weer in aantocht. De temperatuur buiten daalt. Voor diverse soorten vliegen is dit het moment om op zoek te gaan naar een schuilplaats. Dit doen ze om beschut de winter door te brengen. In het voorjaar vertrekken ze weer. We noemen deze ‘overwinterende vliegen’. De meest bekende soorten zijn de herfstvlieg, de klustervlieg en grasvlieg.
Schuilplaatsen
In hun zoektocht naar een beschutte plaats, eindigen ze ook vaak binnen in onze woningen. De keuze valt ook vaak op andere gebouwen zoals kerktorens, watertorens, ziekenhuizen enz.. De vliegen hebben een duidelijke voorkeur voor hoger of de hoogst gelegen plekken. Ze dringen binnen via allerlei openingen in muren zoals ventilatievoegen, ventilatieroosters of via andere openingen die in gevels te vinden zijn. Ook vinden ze vaak schuilplaatsen achter gevelbeplating of onder dakpannen om via openingen erachter of eronder het gebouw binnen te dringen.
Overlast
De vliegen kunnen voor aanzienlijke overlast zorgen. Deze overlast wordt vooral veroorzaakt door de grote aantallen. De vliegen die normaliter in het veld leven, vertonen het gedrag dat zij zich in het najaar ‘klusteren’. Nadat ze zich hebben verzameld komen ze in grote aantallen tegelijk op gebouwen af. Hierbij landen ze veelal tegen de gevels aan de warme zijde waarna ze zich heel traag bewegen op zoek naar de schuilplaats.
Bestrijding
Bestrijding is zeker niet het eerste advies. Doordat ze zich zo traag bewegen is de kans groot dat ze niet met het toegepaste bestrijdingsmiddel in aanraking komen en gaan dus niet dood. Anderzijds creëer je met bestrijding, gelet op het grote aantal insecten, een perfectie voedselbron voor andere insecten zoals spekkevers die zich te goed doen aan de dode insecten.
Voorkomen
Het is nu de tijd om maatregelen te treffen ter voorkoming dat vliegen straks de woning binnen kunnen dringen.
Wilt u meer informatie of advies kunt u contact opnemen met KiBO of kijk op de dierenzoeker op onze website.