Rattenoverlast in gemeenten
Bijna dagelijks kunnen we berichten lezen over rattenoverlast in gemeenten. Je vraagt je natuurlijk af: hoe komt dit, is dit iets van de laatste tijd?
De oorzaak kan per situatie verschillend zijn. Er is echter ook een duidelijke overeenkomst te zien namelijk, ontwikkeling en verspreiding van ratten wordt door gemeenten niet in de gaten gehouden. Veel gemeenten hebben op hun website wel een mogelijkheid voor inwoners om melding te maken van aanwezigheid van rattenoverlast. Belangrijker is echter, wat wordt er met de meldingen gedaan? Vaak wordt elke individuele melding in behandeling genomen en wordt bestrijding ingezet. In de meeste gevallen ligt er echter geen plan van aanpak aan ten grondslag. Ratten laten zich niet gemakkelijk bestrijden, juist daarom is het belangrijk om dit volgens een goed plan uit te voeren. KiBO heeft daarom een Best Practice geschreven: download hier.
Monitoring ratten
Wanneer iedere gemeente het meldpunt goed zou inrichten, zou rattenoverlast tot het verleden behoren. Een goed meldpunt betekent: mensen activeren om meldingen door te geven wanneer ratten worden gesignaleerd, meldingen continu analyseren, wanneer in een bepaald gebied een plotselinge toename zichtbaar wordt onderzoek doen en zo nodig een plan van aanpak opstellen, nazorg.
Veel gemeenten hebben echter vrees om mensen te activeren om meldingen door te geven in de angst dat dit erg veel werk met zich mee brengt. Dit kan echter worden voorkomen door niet op elke melding te acteren maar door beginnende overlast planmatig aan te pakken.
Inwoners kunnen worden geactiveerd door hen continu te informeren over plaagdieren en hen mee te nemen in de procedure die door de gemeente wordt gehanteerd. Samenwerking met de inwoners maakt namelijk onderdeel uit van het plan van aanpak.
Video-monitoring
Naast het verstrekken van informatie kan een gemeente ook op kritische plaatsen gebruik maken van video monitoring. Op afstand (remote control) wordt informatie verkregen over eventuele aanwezigheid van ratten.
Lees hier meer informatie over duurzaam gemeentelijk plaagdierbeheer.
Lees hier over toename van aantal gevallen van ziekte van Weil