Wespen
Het voorjaar is aangebroken. Dit betekent dat ook insecten weer actief worden. Zo ook de wespen. Op dit moment kunnen we wespen waarnemen, veelal de jonge koninginnen die druk aan de slag zijn met verzamelen van hout (zie videofragment hieronder). Dit is nodig voor de bouw van het nest. Wespen komen namelijk nooit in een oud nest terug. De koningin start namelijk ieder voorjaar weer met de bouw van een nieuw nest. Ze schraapt hout af van bv. tuinmeubels of pergola’s wat ze fijn kauwt tot pulp. Hiermee bouwt ze de eerste cellen van het nest waarin de eerste eitjes worden gelegd. Hieruit komen werksters tevoorschijn die de het bouwen van het nest overnemen van de koningin. Zelf neemt de koningin plaats in het nest en legt alleen nog eitjes. Naast het verder uitbouwen van het nest, onderhouden de werksters het jonge broed. Voor het voedsel jagen wespen op insecten waarmee ook de jongen worden gevoed. Als dank voor het voedsel ontvangen zij van de jongen een suikerhoudende vloeistof terug wat ze nodig hebben als energiebron. Er wordt voldoende suiker in het nest verkregen. Dit is dan ook de reden dat wespen in deze tijd ons nog niet lastig vallen wanneer we op terras ons drankje drinken of iets eten.
Overlast van wespen
Gedurende de zomer ontwikkelt het nest zich waardoor op het eind van het seizoen een wespennest wel uit 5000 exemplaren kan bestaan. Op dat moment ontstaat er een situatie dat de jonge wespen voor al deze volwassen wespen te weinig suikers kunnen produceren. Gevolg is dat deze de suiker elders vandaan moeten halen. En dit is vaak bij ons, wanneer we van de laatste zonnestralen genieten met een drankje of een hapje op het terras.
Wespen bestrijden of niet?
Moeten we wespen bestrijden of niet? Angst is vaak een factor die bepalend is voor deze keuze en daarmee meestal ‘JA’. Dat is jammer want, wanneer men de keuze maakt op basis van kennis, dus wanneer men meer weet over de ontwikkeling en leefwijze van wespen, beslist men vaak anders.
We leven namelijk de gehele zomer samen met wespen zonder dat ze veel overlast bezorgen. Daarnaast vervullen wespen een zeer nuttige rol in de natuur. Ze dragen bij aan de bestuiving van planten en ze vangen heel veel insecten weg. Natuurlijk kunnen wespen venijnig steken en natuurlijk worden wespennesten soms op plaatsen aangetroffen waar we ze liever niet hebben. Denk bijvoorbeeld in de buurt van een ziekenhuis, een verzorgingstehuis of een kinderdagverblijf. Daarnaast zijn er mensen die allergisch reageren op een wespensteek. In die gevallen kan bestrijding noodzakelijk zijn. Medio september-oktober kennen wespen evenals vliegende mieren de bruidsvlucht. Jonge koninginnen en de mannetjes vliegen uit, om hoog in de lucht te paren. De bevruchte koninginnen zoeken een beschutte plaats om te overwinteren, de mannetjes sterven, het nest dat achter blijft sterft eveneens uit.
Het effect van een bestrijding is snel merkbaar. Bestrijding kan dus worden uitgesteld tot daadwerkelijk overlast wordt ervaren. Bestrijdt wespen nooit door de ingang van het nest dicht te maken! Ze kunnen dan op allerlei andere ongewenste plaatsen tevoorschijn komen, zelfs al moeten de wespen zich ergens door heen knagen. Wanneer een bestrijding onvermijdelijk is, kan hiervoor het beste wespenpoeder worden gebruikt. Bij gebruik van vloeistoffen kunnen wespen namelijk worden geactiveerd en agressief worden. Door wespenpoeder in de ingang van het nest aan te brengen, wordt dit door de werksters meegenomen in het nest. Belangrijk is dat de koningin hiermee wordt gevoed zodat zij wordt gedood. Bestrijding van wespen is niet eenvoudig en niet zonder risico en kan daarom het beste door een professional worden uitgevoerd.
Voor meer informatie over wespen leest u in onze unieke ‘DIERENZOEKER‘