Al maanden klagen Deventenaren over het rattenprobleem. Vooral in de wijk Zandweerd schijnen de bewoners last te hebben van de knaagdieren. Ze wurmen zich dwars door rioleringsbuizen, sluipen in kruipruimtes en nestelen zich op vochtige, warme plekken. Niet best. We gingen de wijken in, op rattenavontuur.
Het is koud buiten. Harde wind, hagel en sneeuwbuien trekken voorbij. We lopen richting Zandweerd. Tot nu toe geen mens én geen rat te bekennen op straat.
De Stentor meldde vorige week dat bewoners van de Eerste Weerdseweg op Zandweerd in een brief aan het gemeentebestuur hun beklag hebben gedaan over het al jaren spelende rattenprobleem in hun straat. Hoogste tijd om eens een kijkje te nemen bij de Eerste Weerdseweg. We raken in gesprek met een wandelaar, die tussen de buien door haar chihuahua uitlaat. “Ik woon om de hoek en heb nog geen rat gezien goddank! Maar Maria, van een paar straten verderop, is zelfs haar huis ontvlucht. De ratten liepen gewoon in haar woonkamer. En ze heeft een kleine, levensgevaarlijk!”
Tegenstrijdig
Sommige bewoners zijn het zat en willen dat de gemeente het riool gaat controleren op openingen en gaten waardoor de ratten in hun huizen komen. Andere bewoners hebben nog nooit een rat gezien en snappen niet waar alle ophef vandaan komt. We spreken twee meiden die aan het begin van de Eerste Weerdseweg wonen. “Laats vroeg een vriendin waar ik nou precies woonde. Toen ik de straatnaam onthulde riep ze: ‘Neeeee, je woont in de Rattenstraat!’ Ik weet niet waar ze het vandaan haalt want ik heb echt nog nooit een rat gezien.”
Spot on
Een aantal bewoners in Zandweerd hebben dus last van het rattenprobleem maar gelukkig lang niet iedereen. In Borgele daarentegen… Doortje Doro woont aan de Keizer Karellaan en haar tuin is een favoriete woonplek voor de knaagdieren. “Ze lopen in de tuin, ik zie ze meerdere keren per dag. In de ochtend, middag en avond! Nu er geen zonnebloemen meer zijn zie ik ze, gelukkig minder vaak.”
Heft in eigen hand
De gemeente antwoord op het beklag dat het de taak van de bewoners is om de gaten in de buizen te herstellen. De gemeente heeft Circulus-Berkel wel de opdracht gegeven overlast van ratten tegen te gaan door het geven van advies en waar nodig het nemen van maatrelen. Ook somt de gemeente een lijst op met tips op wat je zelf kunt doen om een rattenplaag te voorkomen.
Zo voorkom je ratten
Ratten komen net als muizen af op warmte en voedsel. Overlast van ratten in huis voorkom je door gaten en kieren te dichten, waar mogelijk ook in de kruipruimte tussen jouw huis en dat van je buren. Laat niets eetbaars slingeren, en houd je huis goed schoon.