Gemeente Nijmegen, Amsterdam, Steenbergen, Zoeterwoude, Rotterdam en zo kunnen we het rijtje nog wel langer maken. Allemaal gemeenten die onlangs in het nieuws zijn geweest in verband met overlast van bruine ratten. Veel andere gemeenten hebben met dezelfde problematiek te maken maar komen er niet mee in het nieuws of wuiven het probleem weg en laten inwoners aan hun lot over. Al deze gemeenten hebben één ding gemeen: Het ontbreekt aan monitoring!
“Gemeenten hebben hulp van inwoners hard nodig”
Dit kopt het artikel in de Volkskrant van 30 januari ( http://bit.ly/2s7F29O ). Dit is precies waar het om gaat! Nog niet zo lang geleden had iedere gemeente zijn of haar eigen ongediertebestrijder(s) in dienst en wisten mensen de weg naar de gemeente te vinden wanneer ratten werden gesignaleerd.
Vaak voortgekomen uit bezuiniging maar ook vaak uit onbekendheid, hebben gemeenten de bestrijding van ongedierte als taak geschrapt. In sommige gevallen wil men nog wel eens enkele tips op hun website vermelden over hoe men ratten kan voorkomen, maar daar moeten de inwoners het mee doen. Ze moeten het zelf maar oplossen. Gevolg hiervan is dat een gemeente ook totaal geen zicht meer heeft op de aanwezigheid dan wel de verspreiding van rattenpopulaties. Men ontdekt dit pas wanneer een populatie ratten al zo groot is, dat deze reeds voor overlast zorgt en dat ratten zich al over een groot gebied (gehele wijk) hebben verspreid. In veel gevallen ondervinden bewoners gedurende lange tijd overlast. De bestrijding wordt hierdoor steeds complexer en lastiger en de kosten van de bestrijding stijgen.
Gemeenten moeten regie nemen
Willen we problemen met ratten voorkomen, dan moeten gemeenten de regie over de preventie en bestrijding van ratten weer terug nemen. Niet alleen met het oog op het risico voor de volksgezondheid maar ook omdat ratten de leefbaarheid van mensen kunnen aantasten. Dit betekent niet dat inwoners zelf helemaal geen verantwoordelijkheid hebben en achterover kunnen leunen tot er zich een probleem voor doet, om dan de gemeente te bellen die het op moet lossen. Nee, een eigenaar van een woning of terrein blijft voor zijn/haar woning en terrein zelf verantwoordelijk. Deze verantwoordelijkheid houdt in, dat men maatregelen moet treffen die voorkomen dat ratten gebouwen kunnen binnendringen en dat het terrein in een zodanige staat wordt gehouden dat ratten niet worden aangetrokken (Bouwbesluit).
Gemeenten kunnen de regie houden door ervoor te zorgen dat inwoners weer gaan melden wanneer ratten worden gesignaleerd. Dit kan worden bevorderd door inwoners bij het melden informatie te verstrekken over de biologie, de leefwijze en de preventie en bestrijding van ratten alsmede informatie over het protocol dat de gemeente hanteert bij het beheersen van ratten. Informatie leidt tot bewustwording, hiermee krijgt men weer meer oog voor preventie.
Samenwerking met KiBO-ongedierte (KiBO)
KiBO heeft op haar website een databank ingericht met informatie over de meest voorkomende soorten ongedierte waarmee inwoners kunnen worden geconfronteerd. Een gemeente kan samenwerking aangaan met KiBO om zo haar inwoners door te verwijzen naar deze databank, voor informatie en het doorgeven van meldingen. KiBO bewaakt continu deze meldingen op basis van postcode waardoor direct zichtbaar wordt wanneer het aantal meldingen in een bepaald gebied stijgt. In dat geval doet KiBO onderzoek naar de oorzaak, stelt een plan van aanpak op en bespreekt dit met de gemeente. Op deze wijze kan in een vroegtijdig stadium worden ingegrepen waardoor zowel overlast als kosten tot een minimum worden beperkt. Ingrijpen betekent in eerste instantie, het wegnemen van de oorzaak om pas daarna, indien nodig, een bestrijding op te zetten. Dit kan in eigen beheer worden uitgevoerd of in samenwerking met een professioneel bedrijf. Op deze wijze geeft de gemeente invulling aan Duurzaam plaagdierbeheer.
Duurzaam plaagdierbeheer staat voor:
- Maatschappelijk verantwoord (MVO)
- Geen of minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
- Minder overlast
- Lagere kosten
- Minder milieubelasting
- Minder dierenleed
- enz.
Voor meer info zie de speciale pagina op de website van KiBO of stuur een mail